Hva er verdibasert voksenopplæring?

Språknøkler jobber med utvikling av en modell for mer verdibasert voksenopplæring, men hva betyr egentlig verdibasert voksenopplæring i praksis?
I praksis betyr verdibasert voksenopplæring at man som skole, team, kommune eller enkeltlærer, jobber ut ifra et felles sett med verdier i planlegging og gjennomføring av undervisning.
Disse verdiene - eller nøklene, bidrar til at undervisningen blir mer tilpasset den enkelte deltaker og at det er deltakerens beste som får være styrende prinsipp i opplæringen. Man kan si at verdiene er universalnøkkelen som låser opp læringen for deltakerne.
I tillegg er det et viktig prinsipp at disse verdiene faktisk er synlige og en del av den daglige praksisen ved skolen - fremfor å henge pent innrammet på en vegg.
Språknøkler jobber derfor verdibasert i alle ledd.
Det betyr at når du laster ned et arbeidsark, leser om en aktivitet eller hører en podcastepisode om undervisning og metodikk vil dette alltid være basert på et sett med verdier som sikter på å jobbe for deltakernes beste.
Mange av Språknøklene i arbeid med språkferdigheter og fag er i seg selv verdier, men vi kan samle dette i tre hovednøkler som legger grunnlaget for alt som produseres og deles av Språknøkler.

Trygghet
Trygghet er grunnmuren for all læring og undervisning.

Tilhørighet
Tilhørighet fremfor tilpasning og tilhørighet i læringsfelleskapet.

Anerkjennelse
Anerkjennelse av alle individers grunnleggende verdi og behov for støtte i læreprosessen.
Disse tre nøklene griper inn i svært mange områder av undervisningen og er med på å gi deltakerne en mer tilpasset opplæring og kanskje også et større utbytte?
Her er Språknøkler i gang med undersøkelser både i teori og praksis og foreløpig virker det lovende.
Det skyldes jo også at disse tre verdiene ikke er tilfeldig valgt, men baserer seg på hva forskningen sier om læring og undervisning av voksne med norsk som andrespråk, teorier om anerkjennelse og tilhørighet knyttet til læring, bærekraftsmålene og menneskerettighetene, hva praksisfeltet mener er viktige verdier i klasserommet og hva jeg selv har erfart som lærer.
Til sammen gir dette oss et godt grunnlag for å utforske en alternativ modell for voksenopplæring innen dagens rammer – en mer verdibasert voksenopplæring.

Her er hypotesene Språknøkler jobber med i 2025:
Mer tilpasset opplæring
Deltakernes beste som styrende prinsipp
Økt livskvalitet og livsmestring
Arbeid for sosial bærekraft
Her kan du lese mer om verdibasert voksenopplæring og andre relevante innlegg knyttet til undervisningshverdagen i voksenopplæringen.
Språknøkler's visjon:

Er du eller din skole interessert i å samarbeide om å utvikle en mer verdibasert praksis i voksenopplæringen?
Nysgjerrig på å høre mer om verdibasert voksenopplæring i praksis? Eller kanskje dere satser på sosial bærekraft i din kommune?
Da må du gjerne ta uforpliktende kontakt på e-post til [email protected] eller direkte via skjemaet her ➡
Spørsmål, tanker, ønsker eller innspill til verdibasert voksenopplæring?
Legg dem igjen her så tar jeg kontakt med deg.
Du kan stole på at jeg ikke sender spam, e-posten i dette skjemaet brukes kun til å svare på henvendelsen som sendes inn.